4.png
Ma 2018. október 18. csütörtök, Lukács névnapja van

Tápióság Varroda

 

 
 

 

 

 

 

Papp Károly a tápiósági iskola névadója

A tápiósági Dr. Papp Károly Általános Iskola és Tápióság Község Önkormányzata jubileumi ünnepséget szervezett Dr. Papp Károly geológus professzor tiszteletére.

Tóthné Ónody Nóra

2013. november 14.

A falu híres szülöttének nemzetközi hírű munkássága és pedagógus pályafutása példaértékű gyermekek és felnőttek szemében egyaránt.

Dr. Papp Károly geológus, a Budapesti Tudományegyetem tanára, az Erdélyi-medence földgázkincsének felfedezője 1873. november 4-én született Tápióságon.

1893-tól a Budapesti Műegyetem ásvány-földtani tanszékén Lóczy Lajos tanársegédje volt. 1898 nyarán geológusként részt vett Déchy Mór kaukázusi expedíciójában. 1900-tól a Magyar Királyi Földtani Intézetben dolgozott. Koch Antal utódjaként 1915-ben a Budapesti Tudományegyetem földtani tanszékének professzora lett, s 1917-ben megbízták az őslénytani tanszék vezetésével is. Harminc esztendei egyetemi tanári munka után, 1945-ben nyugdíjba küldték, szülőföldjére vonult vissza.

A Földtani Intézet geológusaként elsősorban Erdélyben végzett úttörő munkát. Az Erdélyi-Érchegységben az „erdélyi aranynégyszög” – Abrudbánya–Zalatna–Nagyág–Karács – aranytermő vidékének bányageológiai viszonyait vizsgálta. Kiemelkedőek voltak az erdélyi Mezőségen 1906-ban megkezdett kutatásai. Olyan kősólelőhelyeket, sósvíz- és gázos forrásokat, felszíni gázömléseket, fortyogókat vizsgált és térképezett, amelyeket évszázadok óta ismertek. A Lóczy Lajos javaslatára megkezdett mezőségi kálisókutatás ugyan nem volt eredményes, de a kissármási fúrás 1909-ben váratlanul feltárta az Erdélyi-medence földgázát. A mező napi egymillió köbméteres hozamával Európa akkor ismert legnagyobb telepe lett. Ez volt a magyar szénhidrogén-kutatás első korszakának legnagyobb eredménye. Papp Károly kiemelkedő munkája a magyar birodalom vasérc- és kőszénkészlete címen 1915-ben megjelent monográfia. Másik összefoglaló műve a magyarországi bányászat, geológia és hidrológia egy-egy fontosabb fejezetét összegezi. Az ő érdeme az is, hogy – az id. Lóczy Lajos hagyatékában talált – a történelmi Magyarországot bemutató félig kész földtani térképet átdolgozta. Tápióságon hunyt el 1963. június 30-án.

A jubileumi rendezvény kezdetén Kun Szilárd polgármester úr köszöntötte a vendégeket. Az ünnepséget megtisztelték Papp Károly rokonai, köztük unokahúga Kálmánchey Tiborné v. Sándor Rozália, aki idős kora ellenére rendkívüli személyiségével ámulatba ejtette hallgatóságát. Többek között mesélt Papp Károlyhoz fűződő személyes élményeiről is.

A Magyarhoni Földtani Társulat munkatársai is lerótták tiszteletüket a Tanszék kiváló pedagógusa előtt. Az ünnepi megemlékezést Papp Péter geológus, a Magyarhoni Földtani Társulat munkatársa tartotta, az iskola részéréről pedig Janosik Béláné mondott beszédet. Községünk vezetői és iskolánk pedagógusai úgy gondolják, hogy méltó megemlékezéssel tisztelegtünk Dr. Papp Károly emléke előtt.

 

A jubileumi Papp Károly nap – gyermekszemmel

Iskolánkban immáron több éves hagyományra tekint vissza, hogy névadónk Dr. Papp Károly geológus professzor emléke előtt tisztelgünk, születésének napján, november 4-én. Ebben az évben azonban több téren is eltért a megszokottól a megemlékezés. Jubileumot ünnepeltünk: Papp Károly születésének 140. halálának 50. évfordulóját. Erre a rendezvényre több meghívott vendég érkezett, többek között Papp Károly rokonai. Az ünnepséget pedig mi, végzős diákok vállaltuk el Nóra tanárnővel, mert úgy gondoltuk, hogy ez jó lehetőség arra, hogy utoljára szerepelhessünk együtt, amit 5. osztály óta nagy örömmel teszünk. A mostani színdarabunk természetesen iskolánk névadójához kapcsolódik, így lett a címe: „Jelenetek Papp Károly életéből.”. Mindenki a saját karakteréhez illő szerepet, jelmezt kapott. A korabeli tápiósági élet jellemző szereplőit próbáltuk visszaidézni a múltból. Lázas, több hétig tartó előkészítő munka előzte meg a színpadra lépést. A díszlet kivitelezésétől az elkészítésig minden apró részletre nagy gondot fordítottunk és örömmel segítettünk tanárainknak. Az előadást olvasó valamint jelmezes próbák előzték meg. A többszöri fellépés ellenére mindig izgalommal lépünk a színpadra, de ez gyorsan elmúlik, hiszen annyira beleéljük magunkat a szerepbe, hogy már csak a közönségre koncentrálunk. A több heti készülődés, a próbák meghozták a gyümölcsüket, hiszen vastapssal jutalmazták játékunkat. Szereplésünkért abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy betekintést nyerhettünk Papp Károly házába, ami sajnos még nem községünké. Holland tulajdonosai erre az alkalomra nyitották ki számunkra.

Jelenetek Dr. Papp Károly életéből

Szereposztás:

Dr. Papp Károly – Kun Bence

Dr. Papp Károlyné Dr. Balogh Margit – Sári Réka

Lóczi Lajos – Kiss Tamás

Tanítványok: Kun Noel, Lesti Balázs, Fábián Péter

Falusi plébános: Nyeste Zsolt

Ministráns fiú: Paulovits Rajmond

Falusi asszonyok: Gáspár Judit, Béres Dóra, Agócs Flóra, Mengyi Andrea, Vojnyik Fatime, Kasuba Tóth Mária

Falusi emberek: Pogány Arnold, Berényi Krisztián

Falusi gyerekek: Csámpai Erik, Hegedűs Viktória

Narrátorok: Tóth Enikő, Inoka Anna, Toldi Rebeka

Versmondók: Pintér Andrea, Pogány Izabella

 

Tóth Enikő és Pintér Andrea 8. osztályos tanulók

Polgármesteri köszöntő

Elolvasom...

 

 

Elérhetőségeink

Tápiósági Polgármesteri Hivatal

Cím:

2253 Tápióság Bicskei út 3

Tel., fax:

29-465-667 ; 29-465-575

E-mail:

phtsag@monornet.hu

Weboldallal, ÚjSággal

kapcsolatos észrevételek:

info@tapiosag.hu

 

Statisztika

Összes látogató:1624223


Jelenleg online

Guests : 174 guests online