2.png
Ma 2018. október 18. csütörtök, Lukács névnapja van

Tápióság Varroda

 

 
 

 

 

 

 

Láttam már a Tápió-vidéken sok iskola ünnepséget – jó néhány tisztességeset, és nemegyszer kötelezően összecsapottat is – de ami tegnap a tápiósági Sportcsarnokban történt, az maga a csoda volt!
Ki gondolná, hogy a falusi ünnepség végén – amelyben nem szerepelnek sztárok, neves előadóművészek – állva tapsol a zsúfolt nézőtér!

Tarnavölgyi László

tapiokultura.hu főszerkesztője

Az alig több, mint 2500 lakójú kis faluban nemhogy 2-3 általános iskola nincs, de még az osztályokból is megelégszenek eggyel-eggyel.

De kedvenc marxi idézetem cáfolatát, miszerint a mennyiség majdan minőségbe fog átcsapni, itt a tapiokultura.hu-n megírt szép programok, események sorával is bizonyítottuk. Íme, itt az újabb ékes példa: értékes dolgok születhetnek a kevésből is!

Tóthné Ónody Nóra tanárnő a Dr. Papp Károly Általános Iskola tanulóiból egy színjátszó közösséget kovácsolt össze.
Az egyórás dramatizált jelenetsor a forradalom egészét, a felkelés kirobbanásának okait, a szabadság röpke pillanatainak eufóriáját, a hősies harcot, a véres megtorlást is képes volt bemutatni.
A rendezés mentes volt a gyakorta látott, „egy helyben álló” ünnepi szövegmondások sablonosságától.
A szereplők, a statiszta csoportok folyamatosan „bemozogták” a színpadot és nézőteret, amelyen megelevenedett a Kossuth tér, a Bródy Sándor utca, a Corvin köz, a forradalom emblematikus helyszínei és a megtorlások kihallgató szobái, a kivégzések börtönudvarai.
A szereplők mozgása, a színpadképek váltogatása, a vetítések, a fényjátékok, a hangbejátszások folyamatosan lüktették az előadás egészét.
A diákokon nem csak a próbák sorából fakadó magabiztosság volt látható, de érezhetően tudták, hogy miről szól a darab és azonosultak szerepükkel.

Kivétel nélkül, mindenki megtanulta a szövegét! A versmondók a terjedelmesebb, jelentős memorizálást követelő, erős gondolati-lelki megterhelést jelentő verseket is fejből, papír nélkül, átélten szavalták el. (A kicsiny iskolából öten, hatan is képesek erre a ma már sajnos ritka teljesítményre!)

Gratulálok Tóthné Ónody Nóra tanárnőnek, a közreműködő kórusnak, a szereplők mindegyikének, az előadást segítőknek!
Minden elismerésem a Dr. Papp Károly Általános Iskola tantestületének, ahol láthatóan tanítványaikat nem csak oktató, de nevelő, kiváló pedagógusok dolgoznak. Diákjaik javából bizonyára jó tápiósági felnőttek, falujukat szerető, azért tenni is akaró felnőttek lesznek majdan!

 

2014. október 24.

Polgármesteri köszöntő

Elolvasom...

 

 

Elérhetőségeink

Tápiósági Polgármesteri Hivatal

Cím:

2253 Tápióság Bicskei út 3

Tel., fax:

29-465-667 ; 29-465-575

E-mail:

phtsag@monornet.hu

Weboldallal, ÚjSággal

kapcsolatos észrevételek:

info@tapiosag.hu

 

Statisztika

Összes látogató:1624160


Jelenleg online

Guests : 130 guests online