Ma 2018. december 10. hétfő, Judit, Loretta névnapja van

Tápióság Varroda

 

 
 

 

 
 

 

 

 

„Kell egy ház ...”


... ahogyan azt a Ladánybene 27 megénekelte korábban. Bár nem az ő ihletésükre, de egy régi hiányosságot szeretne pótolni az Önkormányzat és a Tápióságért Alapítvány, amikor megpróbálnak egy régi épületet megvásárolni és helyet biztosítani egy néprajzi gyűjteménynek a község területén.

A faluháznak kiszemelt épület könnyen megközelíthető, frekventált helyen áll az Ófaluban.

Egy faluközösség legfontosabb összetartó ereje annak ismerete – és ezen ismeret tovább örökítése –, hogy honnan jött, kik voltak az elődök, ők hogyan élték az életüket, milyen hétköznapi és ünnepnapi szokásaik voltak.

Ezt a tudást legcélszerűbb olyan gyűjteményen keresztül bemutatni, láttatni, ami az utókor számára könnyen elérhető és megtekinthető, ugyanakkor a leghitelesebb régi épületben elhelyezni, mely hangulatában és építészeti stílusában az elődök korának világát adja vissza. 

A másik nagyon fontos dolog, amiért egy hagyományokat őrző gyűjteményt érdemes létrehozni, hogy gyerekeinknek és unokáinknak legyen fogalmuk arról, egy-egy régi kifejezés mit takar a paraszti világból, illetve hogyan élnek nyelvi és szokásbeli hagyományaink tovább jelenkori életünkben.
Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az idelátogatóknak érdekes programot jelenthet a tájház és a benne létrehozott kiállítás meglátogatása, de a faluházban vagy annak kertjében lehetőség adódik időszaki foglalkozások (például húsvéti tojásfestés, gyöngyfűzés, képzőművészeti alkotótábor, népszokások élő bemutatása stb.) megrendezésére is, így még színesebbé téve a helyiek és a vendégek Tápióságon eltöltött napját, napjait.

A fenti indokok alapján felhívást teszünk közzé, melyben kérjük a lakosságot, hogy a faluház megvásárlásához – anyagi lehetőségeikhez mérten – önkéntes alapon járuljanak hozzá.
Ugyanakkor a könyvtár átköltöztetésekor leselejtezett több ezer kötetet is megvételre ajánljuk fel. A könyvekért cserébe – szintén önkéntes alapon – egy becsületkasszába tudják felajánlásaikat megtenni. A selejtezett könyvekből folyamatosan lehet válogatni a könyvtár nyitvatartási ideje alatt és az augusztus 20-án megrendezett falunapon is.

Bízunk benne, hogy az így, adakozásból befolyt, az alapítvány számlájára befizetett összeg és a számlánkon eddig összegyűlt pénz elegendő lesz az Ófalubeli épület megvásárlására és annak helyrehozatalára.
A leendő tájházat meg lehet tekinteni az augusztus 20-i falunap idején a Papp Károly utca 18. szám alatt.

Az épület vételára: 1 500 000 Ft.

Az önkéntes befizetéseket, adományokat az alábbi számlaszámra várjuk:

11742063-20004738


Tóth György

Tápióságért Alapítvány elnöke

 

Polgármesteri köszöntő

Elolvasom...

 

 

Elérhetőségeink

Tápiósági Polgármesteri Hivatal

Cím:

2253 Tápióság Bicskei út 3

Tel., fax:

29-465-667 ; 29-465-575

E-mail:

phtsag@monornet.hu

Weboldallal, ÚjSággal

kapcsolatos észrevételek:

info@tapiosag.hu

 

Statisztika

Összes látogató:1743618


Jelenleg online

Guests : 143 guests online