1.png
Ma 2018. július 22. vasárnap, Magdolna, Magda névnapja van

Tápióság Varroda

 

 
 

 

 

 

 

Az idei falunapi programról azt gondoltam, többed magammal, hogy rengeteg feladattal járt annak megszervezése, több volt a megoldandó probléma a kelleténél. Vártuk már, hogy túl legyünk rajta.

Képek a falunapról:

Sári Gergő képei

Kun-Halasi Katalin képei

 

Ma már azt mondom, gyerekjáték volt a felkészülés, ahhoz képest, ami most a falunap után zajlik. Bár nem igazán tudjuk mire vélni, de a rendezvény a szokásosnál jobban megosztotta a közvéleményt. És azt kell mondjam, nincsenek kételkedők. Valaki vagy nagyon szerette, vagy épp ellenkezőleg. Persze ez nem baj, sőt. Rengeteget tanulhatunk minden megnyilvánulásból, minden kiejtett, vagy leírt szóból.

Na de kezdjük a legelején.

A tavalyi falunaphoz hasonlóan idén is átadtuk a nap nagy részét a tuning autók szerelmeseinek. Egyaránt értjük ide a feltuningolt járműveikkel ideérkező fanatikusokat, és a rájuk kíváncsi látogatókat. Voltak is szép számmal. Részletesebb kitérő, és élménybeszámoló megtételére, Lesti Viktor főszervezőt kértem.

„Idén 2016. augusztus 20-án került megrendezésre a III. Tápiósági Tuning fesztivál. Már a kapunyitást követően tömegével érkeztek a tuningolt négykerekűek. Miután mindenki elfoglalta a helyét meg is kezdődött a verseny a hifi hangnyomás méréssel. A hangnyomás mérésen az első helyezett 152,8 decibelt ért el, ami azért érdekes, ugyanis ezt a hangerőt zárt ajtónál az emberi agy képtelen elviselni. 150 decibel felett az agyban elpattan az ér.

Az Indián Sped és a Sancho Pékségnek köszönhetően, idén ellátogatott hozzánk a profi versenyzőkből álló, Kárai Exclusive Drift Team, aki egész nap élményautózással szórakoztatta a Drift szerelmeseit. 12:30-kor mindenki felsorakozott az autós felvonuláshoz. A hosszú kígyózó autósor közepén idén is az Indián Sped partyautóján Peat Jr szórakoztatta a falu lakosságát. A felvonuláson, 2 helyszínen idén is láthattunk driftbemutót. Visszaérkezve ismét a Cifrakerté lett a főszerep, ahol folytatódott a decibelek harca. Rendezőtársaimmal együtt kihirdetésre került az autó-szépségverseny eredménye. A nap végére, pedig a Dreambox sátránál is befejeződött a kipufogó hangnyomás mérés, majd elcsendesedve, átadtuk a helyszínt a késő esti programoknak.”  Lesti Viktor

Bár Viktor nem tért ki rá, de mindenképpen helyénvalónak tartok megemlíteni, egy apró momentumot a rendezésből, ami jól tükrözi a rendezők szemléletét. A tombola teljes bevételét a Tápiósági Gézengúz Óvoda javára ajánlották fel, melyből csoportszobai játékok kerültek megvásárlásra.

Falunap nem múlhat el gyermekprogramok nélkül. Idén a Magyar Kultúra napja alkalmából szervezett rendezvényen bemutatkozó, sülysápi Szotyola Zenekar adott gyermekkoncertet, melyet azonban nem csak a gyerekek, hanem a gyermek lelkű felnőttek is élvezhettek. S ha már nagy nehezen a színpad közelébe csalogattuk a gyerekeket, akkor ezt kihasználva a koncertet az Ákom-Bákom bábcsoport előadása követte.

A Tuning Fesztivál csendesnek közel sem mondható programjai alatt, a That’s All Showtánc bemutatója vonzotta be a tekinteteket.

A tervezett programhoz képest némi késéssel, kora este került sor az ünnepi megemlékezésre, melynek alkalmából Tápióság polgármestere Halasi Anita tartott ünnepi beszédet. Beszédében különös hangsúlyt kaptak a helyén kezelt értékek.

1949 óta az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön tartjuk az új kenyér ünnepét. Jelképét, a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret, Ráduly Ferenc plébános szentelte meg.

A helyben sütött, megszentelt kenyér méltó ajándékként szolgált a falunapon megjelent vendégeinknek, úgy, mint a Pogrányi testvértelepülésünk küldöttségének, és a Déváról érkező, településükön táborozó fiataloknak.

A nap állandó programjai között említhetjük a Tápióságért Alapítvány könyvárusítását, melynek bevételét 100%-ban a leendő Faluház megvásárlására fogják fordítani. A nap folyamán mindenki számára biztosították a lehetőséget, hogy megtekintsék a faluházat. Ismét, gyermekek és felnőttek körében is népszerű fegyverbemutatót tartott a tápiószecsői Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázis Bázisparancsnoksága. Kicsik és nagyok egyaránt kellemesen tölthették el idejüket, a Vince András és családja körében megrendezett kézműves foglalkozáson. A környék gasztronómiai rendezvényein, Tápióság hírnevét öregbítő, Tápióságért és Hagyományaiért Egyesület is sátrat vert a helyszínen, és megvendégelte a falu lakosságát. Településünk legújabb egyesülete, a Tápiósági Lovassport Egyesület is bemutatkozott. A Roma Önkormányzattal karöltve készítettek vad illetve birkapörköltet, melynek elfogyasztásához a sági lakosságot hívták vendégül.  

Visszatérve a polgármester asszony ünnepi beszédében megemlített helyi értékekre, mely alatt természetesen a nap főműsorszámainak tekinthető Lakodalmas Hagyományőrző műsorra, és Falunapi koncertre utalt. Hosszú évek hagyománya, hogy ezen a napon a községünkben munkálkodó, tenni akaró, lelkes klubbok, intézmények, és egyesületek mutatják be műsoraikat. Bizton állíthatom a falu lakosai számára ez a legszebb és legértékesebb ajándék. Nem utolsó sorban hiszem, hogy az előadók számára is sokkal nagyobb jelentősége van annak, ha itthon, „hazai pályán” mutathatják be tudásukat, lelkesedésüket, bizonyítva ezzel szülőhelyük, otthonuk iránti kötődésüket. Épp ezen eszmék mentén készültek a fellépők az idei Falunapi Koncert is, és emiatt annyira fájó érzés az, amire a cikk legelején is utaltam. A nézők, akiknek gyermekei, unokái, szülei vagy akár nagyszülei, testvérei, esetleg barátjai, netán szomszédjai szerepelnek a színpadon, nem olvasnak a sorok között, nem tekintenek a kulisszák mögé, egyszerűen élvezik, amit látnak, és hálásak. Teljes meggyőződéssel hiszem, hogy ettől lett, és lesz más mindig is a tápióságiak falunapja!

 

Ezúton is köszönet illet minden résztvevőt, és szervezőt.

Kun-Halasi Katalin

Polgármesteri köszöntő

Elolvasom...

 

 

Elérhetőségeink

Tápiósági Polgármesteri Hivatal

Cím:

2253 Tápióság Bicskei út 3

Tel., fax:

29-465-667 ; 29-465-575

E-mail:

phtsag@monornet.hu

Weboldallal, ÚjSággal

kapcsolatos észrevételek:

info@tapiosag.hu

 

Statisztika

Összes látogató:1435549


Jelenleg online

Guests : 185 guests online