Ma 2024. április 24. szerda, György, Debóra névnapja van

Tápióság Varroda

 

 

 

 

 

Ha egy kis humorral szeretném fűszerezni az élménybeszámolómat, azt is mondhatnám, Andi már a világbajnokság első napján maga mögé utasította a címvédő Wilbrord van den Broek-ot. És még csak nem is túlzok. Olvass tovább...

Képek a világbajnokságról
Összefoglaló videó

Viszont az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy bár a holland versenyző a legkevesebb hibaponttal teljesítette a díjhajtó programot, Oscar nevű lovát diszkvalifikálták, miután a versenyt követő állatorvosi vizsgálat során vért és sebet találtak a ló szájában. A fogathajtó szabályzat ugyanis rendelkezik a lóval szembeni visszaélések eseteiről is, és a lovon megjelenő seb és vér, a durva bánásmód jele, mely akár kizárással is büntethető. Andit, már mondhatni szokásosan cserbenhagyja Armani a díjhajtó négyszögben, ez most sem volt másképpen, viszont ezúttal a bírák sem voltak túlzottan együttműködőek az első 10 versenyzővel szemben. Mindezeknek köszönhetően az első versenyszám után Andi az utolsó helyen zárta a napot. De összességében mégiscsak a volt világbajnok előtt végzett. Nem tisztem minősíteni se a szervezést, se a bírók munkáját, és szépíteni sem akarok ezen a díjhajtó eredményen, de egy idézetet engedjenek meg az egyesfogathajtók szövetségi kapitányától, ifj. Bozsik Józseftől:

A tegnapi nap után, a többszörös bírói túlkapások miatt igen feszült volt a hangulat a magyar táborban...

…mindenidők legellentmondásosabb és legnehezebb egyesfogathajtó világbajnoksága…

(Forrás: Fogathajtó szakbizottság hivatalos facebook oldala).

Mindezt tovább tetézte, hogy péntek délután a versenybíróság döntésének értelmében az, aki 75 hibapont felett hajtott a díjhajtásban, nem folytathatja a versenyzést. Így többek között két magyar hajtó, Németh László, és Kun Andrea elméletben nem vehet részt a maraton illetve az akadályhajtás versenyszámokban. A döntés magyarázatát épp Andi írta le egy facebook bejegyzésében, mely szerint az a versenyző aki 75 hibapont felett hajt, nem tud biztonságosan maratont és akadályt hajtani. Elgondolkodtató a döntés, hiszen egy ekkora világversenyre nem véletlen van kvalifikációs versenysorozat, ahol már bizonyítottak a hajtók, vagy hogy az itt megjelent versenyzők a világ élvonalába tartoznak, tehát a bírák pontosan ismerik őket, a tudásukat, erősségeiket esetleg gyengeségeiket. Persze a szabály az szabály. De mire is valók a szabályok? Hogy megszegjük őket, finomabban fogalmazva átgondoljuk azokat. Szombat reggel jött ugyanis a még frissebb hír:

A Vb alapzsűrije új döntést hozott! Eltörölték a díjhajtás utáni ponthatárt, így Kun Andrea és Németh László is folytathatja a versenyt!

(Forrás: Fogathajtó szakbizottság hivatalos facebook oldala)

Ismét a szövetségi kapitányt idézve „így Kun Andrea is beválthatja a hozzá fűzött reményeket”. Hiszen ez a két versenyszám Andi fő száma. Épp ezen versenyszámokban nyújtott teljesítménye alapján lett csapattag. És mindazok ellenére, hogy Andi gyakorlatilag az indulás előtt egy órával kapta a hírt, hogy elrajtolhat, és első indulóként teljesítheti a maratont, nem kellett csalódnunk, igen magasra tette a mércét. Jó volt látni, hogy hosszú időn keresztül ő vezette a versenyt. Természetesen a fordított start sorrendnek köszönhetően a legvégén jöttek a legjobbak, akik sorra maguk mögé utasítottak a tápiósági leányzót, de végeredményben Andi ezen a versenynapon az igen előkelő 42. helyen végzett (második legjobb magyarként). A szövetségi kapitány helyzetjelentése így szólt erről a versenyszámról: „A várakozásoknak megfelelően Nyúl Katalin és Kun Andrea vitte a prímet a magyarok közül! Gáspár Szilvia becsülettel végig küzdött és Farkas József és Németh László is tudott előrelépni.” Összetettben Andi így már a 65. helyről folytathatta a versenyt a vasárnapi akadályhajtáson.

ifj. Bozsik József szövetségi kapitány nyilatkozata:

Pazar magyar teljesítmény az utolsó napon! Nyúl Katalin és Kun Andrea az akadályhajtásban a negyedik helyre küzdötte fel a csapatot a világ 18 nemzete közül. Összetettben a magyar csapat Gáspár Szilviával kiegészülve beállította az eddigi legjobb eredményt és a 10. helyen zárt. Egyéniben Nyúl Katalin lett a legjobb magyar az akadályhajtásban a rendkívül előkelő 11. helyen zárt, míg összetettben a 25. lett a világ 75 hajtója közül. Az egyéni induló Farkas József is derekasan helytállt, míg Németh László sajnos pályatévesztés miatt kizárásra került az utolsó napon. Összességében elmondható, hogy soha nem látott mennyiségű nemzet és komoly minőségű ló küzdött meg ezen a világbajnokságon, és az utolsó pillanatig nyitott volt a vb cím közel 15 hajtó számára. Fiatal hajtóink nagyon tehetségesek, sajnos azonban a válogatott ló állomány továbbra is jóval gyengébb mint a nemzetközi élvonal, és kizárólag külföldi (4 KWPN és 1 oldenburgi) lovakból áll. Érthetetlen számomra a magyar lótenyésztés vezetőinek hozzáállás hiszen ki sem jönnek egy ilyen világ versenyre, hogy megnézzék hol is tart ma a világ. Eljutottunk oda, hogy egyetlen magyar tenyésztésű ló sem indult ezen a világbajnokságon és hajtóinknak is külföldre kell menni ha jó lovat akarnak venni. Régen ez pont fordítva volt, hetente jöttek a külföldiek és keresték a jobbnál jobb elsősorban szilvásváradi lipicai lovakat. Hogy hol vannak most ezek a lovak senki nem tudja. Ezen sürgősen változtatni kell a legmagasabb állami szinten ha világbajnoki eredményeket kívánunk elérni.

 

Kedves olvasók, reményeim szerint sikerült a fentiekben kicsit rávilágítanom ezen sportág nehézségeire is, melyek olykor rettentő bosszantóan hatnak, és hátráltatnak. De éppen ennek okán is kiemelten gratulálunk Andi a világbajnokságon elért eredményedhez, de legfőképpen a kitartásodhoz a sportág iránt.

A Világbajnokság részletes eredményei itt megtalálhatóak.

További balesetmentes és sikeres versenyzést kívánunk!

Kun-Halasi Katalin

Polgármesteri köszöntő

Elolvasom...

 

 

Elérhetőségeink

Tápiósági Polgármesteri Hivatal

Cím:

2253 Tápióság Bicskei út 3

Tel., fax:

29-465-667 ; 29-465-575

E-mail:

hivatal@tapiosag.hu

Weboldallal, ÚjSággal

kapcsolatos észrevételek:

info@tapiosag.hu

 

Statisztika

Összes látogató:2058549


Jelenleg online

Guests : 126 guests online