Ma 2024. június 22. szombat, Paulina névnapja van

Tápióság Varroda

 

 

 

 

 

 

Igazgatási előadók

Gál Istvánné

tel.:      06-29/465-667

email.:  Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

Völgyiné Berényi Anita

tel.: 06-29/465-667 (5-ös mellék)

email.:  Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

                              

Hagyatéki eljárás

Gondoksági ügyek

 

Hagyatéki eljárás

A hagyatéki eljárás célja, hogy rendezze Tápióságon állandó lakcímmel rendelkező elhunytak vagyoni helyzetét. Többnyire hivatalból indul az ügyintézés, az ügyfélnek meg kell jelennie a hivatalban, az eljárás pedig a közjegyzőnél fejeződik be.

Az eljárás az esetek túlnyomó részében a halottvizsgálati bizonyítványok beérkezésével hivatalból indul. Ezen kívül az öröklésben érdekeltek bármikor adhatnak be kérelmet is. Ennek feltétele, hogy rendelkezzenek azokkal az adatokkal, amelyek a hagyatéki leltár kitöltéséhez szükségesek.

A hagyatéki ügyintéző értesíti a halottvizsgálati bizonyítványon szereplő hozzátartozót, s tájékoztatja, hogy milyen iratokat és adatokat kell a hagyatéki leltár elkészítéséhez beszereznie.

Az eljárás a hozzátartozó nyilatkozata alapján indul.

Az ügyfélnek személyesen kell a hivatalban megjelennie, hogy büntetőjogi felelőssége tudatában, aláírásával igazolja az adatok valódiságát.

Amennyiben az elhunyt után ingatlanvagyon maradt, azt fel kell tüntetni a hagyatéki leltárban. Mielőtt a közjegyzőhöz kerülnének az iratok, a társhatóságok megkeresése alapján a vagyon értékelését is el kell végezni.

A hagyatéki ügyintéző amennyiben az szükséges, megteszi a szükséges biztosítási intézkedéseket (például a lakás zárolása, az ingóságok illetve készpénz bírói letétben való elhelyezése, valamint a helyszíni ingóságokról leltár készítése.

A hagyatéki eljárás a közjegyzőnél fejeződik be, ahol a hagyatéki tárgyalás keretében átadják a vagyont az örökösöknek. A tárgyalás időpontjáról a közjegyző értesíti az érdekelteket.

A lakcím szerint illetékes közjegyzők:

  • Dr. Marton Erzsébet, 2760 Nagykáta, István király út 2.
  • Szilágyiné dr. Kukó Anita, 2760 Nagykáta, Bajcsy-Zs. u. 1. ½.

Póthagyatéki eljárás:

Amennyiben az alaphagyatéki eljárás során valamely vagyontárgy nem került be a hagyatéki leltárba és az alaphagyatéki eljárás már lezárult a közjegyzőnél, de utólag jut hivatali tudomásra vagy az öröklésben érdekelt személy bejelenti, kérelmezi az ismertté vált hagyatéki vagyontárgy leltározását, ebben az esetben lehetőség van a póthagyatéki eljárás lefolytatására.

 

Gondnoksági ügyek

Gyámsági ügyben szükség lehet a kiskorúak vagyonának leltározására, gondoksági ügyben pedig a gondnokoltak vagyontárgyait veszi számba a hatóság. Ezt követően kerül sor a gondok kirendelésére, amelyet a gyámhivatal végez.

A gyámhivatal megkeresése alapján leltározni kell gyámsági ügyben a kiskorúak vagyonát, gondoksági ügyben a gondnokoltak vagyontárgyait. Ezt követően az elkészített iratokat továbbítja a hatóság az illetékes gyámhivatalhoz, hogy az mielőbb gondoskodni tudjon gondnok kirendeléséről.

 

Környezettanulmányok

Gyámhatósági ügyekben, vagy bírósági eljárások során hivatalos megkeresés alapján a polgármesteri hivatal gyámügyi ügyintézője személyesen felkeresi a megadott címet, ahol a helyszíni szemle keretében a megkereső hatóság kérdései és iránymutatása alapján elkészíti a környezettanulmányt, majd írásba foglalt tapasztalatait megküldi a megkereső hatóságnak.

 

 

Polgármesteri köszöntő

Elolvasom...

 

 

Elérhetőségeink

Tápiósági Polgármesteri Hivatal

Cím:

2253 Tápióság Bicskei út 3

Tel., fax:

29-465-667 ; 29-465-575

E-mail:

hivatal@tapiosag.hu

Weboldallal, ÚjSággal

kapcsolatos észrevételek:

info@tapiosag.hu

 

Statisztika

Összes látogató:2124822


Jelenleg online

Guests : 564 guests online