Ma 2024. július 16. kedd, Valter névnapja van

Tápióság Varroda

 

 

 

 

 

Cifrakert

      

Akik nem ismerik Tápióságot, azoknak a fenti név nem sokat mond. Akik a faluban laknak, vagy van valamilyen kötődésük a településhez, azok jól tudják, hogy a Cifrakert az iskolával, a sportcsarnokkal és az új focipályával az ófaluban, a talányos nevű Cicahegyen található. Valamikor itt volt Szirmay gróf csodálatos, 72 szobás kastélya és a hozzátartozó gyönyörű kert is. A kastély Ybl Miklós tervei szerint épült az 1800-as évek utolsó harmadában. A torony Szirmay Sándor "műterme" volt, aki minden lovát festményen ábrázolta. A homlokzat emeleti részén bálterem, a földszinten ebédlő és nagy szalon volt. A kúriát a második világháború idején lerombolták, széthordták. Viszont megmaradt a lakótornya, az egykori parkjában, napjainkban működő általános iskola udvarában sok ritka faóriás látható.

 

Szent Pál szobor

A templom előtt látható ma is Szent Pál szobor, amelyet egy helybéli mészáros mester özvegye állíttatott férje tragikus halálának emlékére még a 18. században.

 

Római Katolikus templom

A falu új templomát Szent Mihály tiszteletére építtette fel 1729-ben gróf Esterházy Antal és felesége, Koháry Klára. 1785-ben ezt a templomot kibővítették. A katolikus egyház anyakönyveiben ez első bejegyzések 1787-ben kezdődnek. Tápióság 1787-ig a tápióbicskei plébánia filiája volt.
A település mai temploma 1825-1827 között épült fel a 18. században épített és átalakított templom helyén, klasszicista stílusban, amelyet később - 1880-ban - felújították és ki is bővítették.  A templom kertjében látható az első világháborús emlékmű.

 

Gólyahír tanösvény
 

Az általános iskola udvaráról kiindulva bemutatják a falu természeti értékeit, növény- és állatvilágát.
Tápióságon 2005. szept. 28-án avatták fel az ún. Gólyhír Tanösvényt (6,6 km), amely a Tápió Közalapítvány kezelésében van. E tanösvényt a falu bel- és külterületén alakították ki, amely 8 állomáson mutatja be a környék gazdag élővilágát: famatuzsálemeket, löszgyepet, a színes madárvilágot, valamint a kultúrtörténeti emlékeket (pl. bronzkori földvár, Török-híd, az egykori Szirmai-kastély lakótornya).

 

Török-híd

Az Alsó-Tápióba ömlő Gombai-patakon átívelő boltíves Török-híd, amelyen a Szolnok-Pest közötti ún. Só-út haladt át. Az 1700-as évek végén, az erdélyi sóbányákból a sót a Tiszán Szolnokig hajókon szállították, majd onnan szekerekre rakva, a só-úton Budán át egészen Kassáig szállították.
A XVI. században a török hódításakor itt még egy fahíd állt, ami a forgalom növekedésével a sóval megrakott szekerek súlyát már nem bírta el, s ekkor felváltotta a ma is látható kőhíd.

 

Növény- és állatvilág

 

A tápiósági Nagyréten és környékének sztyeppesedő rétjein tenyészik a fátyolos nőszirom. Megtalálható továbbá a fokozottan védett pókbangó és az őszi kikerics. A kétéltű fauna igen gazdag. A madarak közül fészkel a területen a fokozottan védett nagy póling és a haris. A löszgyepeket kedvelik az ürgék, amik viszont a ragadozó madarak kedvenc táplálékai. Magán a Nagyréten tavasszal kosborfélék, héricsek, boglárkák; nyár végén az ördögharaptafű, vérfű, buglyos szegfű; ősszel pedig a kikericsek és a szürke aszat virágoznak.

 

 

 

Polgármesteri köszöntő

Elolvasom...

 

 

Elérhetőségeink

Tápiósági Polgármesteri Hivatal

Cím:

2253 Tápióság Bicskei út 3

Tel., fax:

29-465-667 ; 29-465-575

E-mail:

hivatal@tapiosag.hu

Weboldallal, ÚjSággal

kapcsolatos észrevételek:

info@tapiosag.hu

 

Statisztika

Összes látogató:2167034


Jelenleg online

Guests : 28 guests online