Ma 2024. július 16. kedd, Valter névnapja van

Tápióság Varroda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PM_ONKORMUT_2018/27      

TÁPIÓSÁG CICAHEGYI ÚT ÉS JÁRDA TELJES FELÚJÍTÁSA, RÁKÓCZI ÚT GYALOGÁTKELŐHELY LÉTESÍTÉSE

2019. július 24.

 

Támogató neve: Pénzügyminisztérium

Kedvezményezett neve: Tápióság Község Önkormányzata

A projekt címe: Tápióság Cicahegyi út és járda teljes felújítása, Rákóczi út gyalogátkelőhely létesítése

A támogatási szerződés szerinti támogatási összeg: 103,04 millió forint

A projekt tartalmának bemutatása:

Tápióságon a projekt keretében fejleszteni kívánt út a Cicahegyi út. Út hossza: 517,2 m, szélessége: 6,2 m, padkaszélesség 0,5-1,0 m között. Járda hossza: 499 m, szélessége: 1,5 m. Az út jelentőségének megértéséhez ismerni kell Tápióság földrajzi adottságait: A település két részre tagolt. Egyik felén a település újtelepi része helyezkedik el, míg a másik felén az ófalusi rész található a templommal, temetővel, a 4hektáron elhelyezkedő általános iskolával és sportpályákkal, valamint gazdasági területekkel, ipari, gazdasági vállalkozásokkal, valamint 2500 hektár mezőgazdasági földterülettel. A szóban forgó út a két településrészt köti össze, így gyűjtőútként csatlakozik település központján végigfutó 3114-es számú úthoz. Az útszakasz egyben útvonala a menetrendszerinti Volán járatoknak is.

Az útszakasz felújítása – mely nem engedélyköteles - magában foglalja az út mellett közvetlenül elhelyezkedő gyalogjárda teljes rekonstrukcióját is, mely a korábbi (30 évvel ezelőtti) kivitelezése során a nem megfelelő vízelvezetési megoldás miatt mára már rendkívül balesetveszélyes, ahogy maga az úttest is. A Cicahegyi út 3114 számú úthoz való csatlakozásánál a tervek alapján gyalogos átkelőhely is létesül annak érdekében, hogy a mindennap az újtelepi részről az ófalusi részbe közlekedő diákok (számuk 180 fő) biztonsággal tudjanak a forgalmasnak mondható 3114-es számú úton áthaladni. Az önkormányzat rendelkezik a gyalogos járda építéséhez szükséges engedéllyel.

Összességében elmondható, hogy a fejlesztéssel érintett útszakasz időszakos jelleggel a település minden lakosa által használt, állandó jelleggel, napi szinten az itt élők 50%-a használja.

A felújítás során megerősítésre kerül az útalap. A pályaszerkezet megerősítés a meglévő pályaszerkezet elbontását követően alkalmazandó. Az újonnan kialakítandó szerkezet rétegrendjét illetően 6,0 cm AC-11 aszfaltkopóréteg, 5 cm AC 11 aszfalt kötőréteg, 20+5 cm mechanikai stabilizáció, 20 cm homokos kavics fagyvédő réteg valósul meg. A megdőlt járda alatti töltés stabilizálását követően új járdatest épül kiemelt szegéllyel és biztonságot adó korláttal. A rétegrendjét illetően 6 cm vastag beton térkő, 3 cm homokágyazat, 12 cm vastag beton alapréteg, 10 cm vastag homokos kavics fagyvédő réteg kerül kialakításra. A járda megközelíthetősége akadálymentes. Vízelvezetése a hosszútávú fenntarthatóság érdekében kiépítésre kerül.

A gyalogátkelőhely kiépítés során a 3114-es számú úton történő biztonságos áthaladás válik lehetővé. A kivitelezés során KRESZ-táblák kerülnek elhelyezésre, és akadálymentesítés valósul meg süllyesztett útszegély és taktilis jelek beépítése által.

A felúítás során eredményként lesz elmondható, hogy az előírásoknak megfelelően újraépített útalap  alkalmas lesz mind a tömegközlekedés, mind a gazdasági területet megközelítő teherforgalom nehézgépei általi használatra. Mindazonáltal közlekedésbiztonsági szempontokból a balesetmentes közlekedés feltételei is biztosítottak lesznek az akadálymentesített gyalogátkelőhely, a korlátokkal védett járda, közlekedési jelzőtáblák, egységes, kátyúmentes útfelület kiépítése által.

A projekt megvalósulásával a pályázó önkormányzat a lakosság megelégedésén és a balesetveszély elhárításán túl az ófalusi rész gazdasági fellendülését várja. Amennyiben ez a településrész színvonalas és biztonságos úton lesz a jövőben megközelíthető, a lakosságszám emelkedése várható, az ingatlanok forgalomképessége emelkedik, ez pedig akár a lakossági igényeket kiszolgáló vállalkozások (pl.: kereskedelmi üzletek), akár egyéb termelő vállalkozások megjelenését eredményezheti.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. október 31.

 

Tápióság Község Önkormányzata

Polgármesteri köszöntő

Elolvasom...

 

 

Elérhetőségeink

Tápiósági Polgármesteri Hivatal

Cím:

2253 Tápióság Bicskei út 3

Tel., fax:

29-465-667 ; 29-465-575

E-mail:

hivatal@tapiosag.hu

Weboldallal, ÚjSággal

kapcsolatos észrevételek:

info@tapiosag.hu

 

Statisztika

Összes látogató:2166959


Jelenleg online

Guests : 64 guests online