Ma 2025. január 20. hétfő, Fábián, Sebestyén névnapja van
"A gasztronómia mindannak intelligens ismerete, ami összefügg a táplálkozással".
Jean Anthelme Brillat-Savarin szerint
A gasztronómia a kultúra és az étel közötti összefüggés tudománya vagy művészete, de sokan vallják azt is, hogy a „kettő együtt”. Hozzátartozik a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája és minden más, ami az étkezéshez kapcsolható.
Nem kérdés, hogy fenti követelmények minden pontjának megfelel a mi kis falunk legnagyobb gasztronómiai eseménye a RÉTESFESZTIVÁL.
2013-óta adunk otthont a most már mondhatni országos rendezvénynek. A házigazdák lelkesedését tükrözi csapataik sokszínűsége. Vállalkozók, pedagógusok, sportkör, polgárőrök, hagyományőrzők, baráti társaságok, családok több generációval képviselték magukat.
A fesztivál minden évben választ ad a kérdésre, „Ki lesz a Tápió-ság rétes sütő királya vagy királynője?” 2014-ben először került átadásra a Rétes készítők Oscar díja, mely gyakorlatilag a legfinomabb, a legszebb, a legkülönlegesebb rétes készítője veheti át.
A rendezvényt minden évben egész napos színvonalas műsorsorozat kísér. 2015 óta a programsorozat utcabállal, egész napos kézműves vásárral bővült ki. A fesztivál remek alkalom arra is, hogy kiállítások keretében széles körben mutathassuk meg a falu szorgalmas kezeinek munkáját is. Első alkalommal szebbnél szebb gobelin munkák kerültek kiállításra a helyszínül szolgáló sportcsarnok galériáján, de kerültek már "terítékre" szintén kivétel nélkül kézzel készült, hímzett falvédők is. Ezek javarészt a falunkban egykoron állt parasztházak konyháit díszítették. Sokakon ennek okán az idő nyomai hagytak már foltot. Legutóbb pedig természetesen sági szülött festőművészek munkáit tekinthette meg a közönség.