Ma 2024. május 24. péntek, Eszter, Eliza, Vanessza névnapja van

Tápióság Varroda

 

 

 

 

 

További képek...

Az önkormányzat időszámítási módszerei kicsit eltérnek a megszokottól. Nyilvántartunk költségvetési évet márciustól-februárig, naptári évet, januártól-decemberig, és most bevezettük az úgynevezett kulturális évet, mely rétesfesztiváltól-rétesfesztiválig tart.

Olvass tovább...

Lezártunk tehát ismét egy évet, elmúlt a fesztivál. Elmúlt, ahogy azt többek között Czerván György Államtitkár Úr is megfogalmazta, Tápióság eddigi legsikeresebb kulturális és gasztronómiai fesztiválja, a VI. Tápiósági Rétessütő és „Halat, mi jó falat” Fesztivál.

A tavalyi záró cikkben már felfedtem a siker, vagyis a jó recept titkát. Ezt idén csak megerősíteni tudom. „A jó fesztivál receptje nem más, mint sok-sok áldozatkész önkéntes, vendégszerető közösség, egy ideális helyszínen.” Az önkéntesek idén még többen voltak, még lelkesebbek voltak. Általuk, az ő vendégszeretetük által lett családias hangulata, lelke a napnak. Szervezőként nem tudok elég hálás lenni nekik. Nincs az az elismerő oklevél vagy „after party” amin keresztül ezt ki lehet fejezni. Azonban azt látom, épp az általuk megteremtett hangulatú fesztivál léte az, ami őket is élteti, inspirálja. Mondhatjuk tehát megvalósult egy ilyen tekintetben is önfenntartó rendezvény.

A fesztivál napját, részben annak érdekében, hogy a rendezvény a helybeliek körében is még népszerűbb legyen, falunapként is meghirdettük. A célt itt is elértük. Talán ennyi sági a 2015-ös nagysikerű esti falunapi előadás óta nem volt jelen rendezvényen. Mindez a sokszínű színpadi programokon túl, talán annak a kezdeményezésnek is köszönhető, hogy falunap lévén, évről-évre szeretnénk egy-egy helyi egyesületet felkarolni, bemutatni. Első alkalommal a Tápiósági Lovassport Egyesület kapta meg a lehetőséget a bemutatkozásra, amit maximálisan ki is használtak. A park központjában felállított sátruk üde színfoltja volt a napnak, ahol mi mást is készíthettek volna ebédre, mint sült halat. A rétessütő versenyre benevezett csapatuk Édes rétes kategóriában I. helyezést ért el, s ezen felül nagyban hozzájárultak annak a kb. 8000 szelet rétes elkészítéséhez, mellyel a látogatókat vártuk.

A gyerekek és családok szórakoztatásában is kivették a részüket a póni lovagoltatással és a nap közbeni tavaszköszöntő lovas kocsikázással. Lovas iskolájuk növendékeivel pedig látványos bemutatót tartottak a közönség számára, melyet követően bárki lóra is pattanhatott a látogatók közül. Bízom benne, hogy valamennyi helyi egyesület számára példát mutattak helytállásukkal. Ezúton is köszönet a részvételükért!

Rajtuk kívül természetesen a település számos helyi egyesülete, civil szervezete megragadta az alkalmat és szerepet vállalat. A Vadvirág Hagyományőrző és Nyugdíjas klub miután ismét a legeredményesebben szerepelt a rétessütő versenyben és megtartották a réteskirálynő címet, látványos, több generációt átívelő műsorral készültek a színpadi programok sorában.

A Községi Sportkör erőfölényét kihasználva nevezett ismét a rétessütő versenyre, és ért el igen szép eredményt. A Tápióságért és Hagyományaiért Egyesület is megosztotta erejét, hiszen a rétes készítésen túl egyesületük finom ebéddel is várta a látogatókat. Az iskola is örömmel tett eleget felkérésünknek. A jótékonysági báljukon már hagyományosnak mondható nyitótáncot mutatták be a nyolcadikosok az esti programok között.

Idén a falunap vendégeiként köszönthettük Pográny testvértelepülésünk képviselőit, akik a több évtizedes kapcsolat okán bízom benne, már nálunk is otthon érzik magukat. Népviseletüket, hagyományaikat egy tartalmas színpadi műsor során mutatták be.

Az idei falunap egy kivételes, községünk életében kiemelt figyelmet érdemlő eseménynek is otthont adott. Elérkezettnek láttuk az időt, hogy díszpolgári cím adományozásával köszönetet mondjunk két olyan személynek, akik példamutató módon végzik munkájukat.

2018. április 28-án Tápióság Község Képviselő-testülete a Tápióságért Alapítvánnyal közösen díszpolgári címet adományozott dr. Prepok Rita doktornőnek, és Molnár Tiborné asszisztensnek, a mi injekciós Erzsikénknek. Ezúton is szívből gratulálok nekik, munkájukhoz, életükhöz jó egészséget és kitartást kívánok!

A programok társításával vissza nem térő lehetőséget kapott a településünk, hogy országnak-világnak megmutassuk féltett kincseinket, értékeinket. Olyan művészek, világot látott előadók társaságát élvezhették a mi fellépőink és a látogatók egyaránt, mint a Liszt Ferenc díjas magyar népzenész, a Fölszállott a páva színpadáról ismert Pál István Szalonna és bandája, a Örökös Kiváló Együttes Tápiómente Táncegyüttes, természetesen Terék József és barátai élő zenéjének kíséretével. Itt külön kiemelném azt a szívmelengető látványt, amivel a Gézengúz ovisok álltak színpadra. Minden alkalommal hatalmas élményt adnak, gyermeki őszinteségükkel, mosolygós arcukkal. Lelkesedésükkel lenyűgözik a közönséget. De a mostani fellépés még ezen is túltett, hiszen a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Terék József és barátai élő zenéjére táncolhattak. Nyilvánvalóan az elfogultság érzése is mondatja velem, de véleményem szerint a falu történetének, hagyományőrzésének fontos pillanata volt ez a fellépés. Külön köszönet illeti Laczkóné Marikát, aki ehhez felkészítette az ovi néptánccsoportját, és Terék Józsefet, hogy vállalták a közös fellépést.

Remélem, hogy az ovisokban, látva az őket követő Tápiómente Táncegyüttes utánpótlás és gyermekcsoportját, valamint az élőzene élménye, kellően mély nyomot hagyott ahhoz, hogy folytassák a néptáncot, akár a Tápiómente háza táján.

A színpadi programot a Tápiógyörgyei Ifjúsági Fúvószenekar nyitotta, megteremtve ezzel a tökéletes fesztiválhangulatot. A művészetkedvelő közönség számára életmű kiállítással készült Szabó Anna kortárs alkotóművész. A több mint 20 kézműves kirakodónak köszönhetően a vásári forgatag minden igényt kielégített. Fazekas, keramikus, esztergályos, fafaragó termékei, fa népi játékok, ásványok, féldrágakövek, dekopázs, valamint a Tápiómenti Kézműves Egyesület portékái közül válogathattak a látogatók.

Ismét sorainkban köszönthettük, és ezúton is köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságát, a Tápió Közalapítványt, valamint a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportját. A legkisebbek szórakoztatásául, természetesen a nap értékeit szem előtt tartva, népi játékokat, kézműves foglalkozásokat, népi hangszerbemutatót választottunk, melyben a Mosolyudvar Népi Játszótér, a Kalamayka és a Hagyományőrző Kelevézek voltak partnereink.

Este pedig a szórakoztatásé volt a főszerep. Ehhez az alap hangulatot az Irigy Hónaljmirigy biztosította, majd a Buzás Csilla által rendezett, helyi szereplők közreműködésével előadott Jézus Krisztus Szupersztárból láthattunk részleteket. Bár az előadás elsődleges célja a majdani egész estés bemutatóhoz történő "toborzás" volt, ettől függetlenül fantasztikus fél órának lehettünk szem és fültanúi.

S hogy mindezen kulturális színpadi programoknak, és kiegészítő eseményeknek mi adja az alapot? Természetesen a hal, a rétes, és most már a pálinka.

Az ünnepi asztal főétele a „Halat, mi jó falat” Fesztivál keretében készült el az idei évben is. A Dányádi-Szajcz Családi Halgazdaság közel 500kg halból készített bajai jellegű halászlevet, sült halat, és haltepertőt. A kiválóan elkészített ételek kifogásolhatatlan módon járultak hozzá a fesztivál, és a fesztiválon keresztül a Földművelésügyi Minisztérium célkitűzéséhez, a halfogyasztás népszerűsítéséhez. A gyerekek ismét hatalmas lelkesedéssel fogadták a halsimogatás lehetőségét is.

Az idei rétessütő verseny, számomra mérföldkő volt a hagyományok ápolása tekintetében. A rendezvény ötletgazdájának álma vált valóra azáltal, hogy a benevezett csapatok között szép számmal láthattunk idén fiatal lányokból, asszonyokból álló csapatokat, baráti társaságokat.

Munkájukat, és az elért eredményeiket látva, azzal a feltételezéssel merek élni, hogy nem először volt a kezükben rétestészta. A versenyt megelőzően minden bizonnyal próbasütéseket végeztek, nagymamákkal konzultáltak, készültek szívvel-lélekkel. Tehát elmondható, hogy itt nálunk Tápióságon, ismét van egy fiatal generáció, akik tudnak és szeretnek rétest készíteni. Ez az igazi hagyományőrzés. Mindehhez persze kellettek az előző évi csapatok, akik bemutatták, megszerettették ennek a süteménynek a készítését. Lelkesedésükkel „megfertőzték” a felnövekvő generációkat. Ma ezen csapatok egy része, a rétesműhely „szolgálatába” áll. Köszönet illeti tehát a már tapasztalt csapatokat, és az újonnan ékezőket, épp úgy, mint azokat, akik rendezvényünk népszerűségét bizonyítva, közelebbi-távolabbi vidékekről érkeztek hozzánk, úgy mint Tápiószecső, Tápióbicske, Mende vagy éppen Mikepércs.

A verseny kuriózuma az évről-évre egyre nagyobb volumenű rétesműhely. Itt azok a látogatók tehetik magukat próbára, akik még nem vértezték fel eléggé magukat ahhoz, hogy benevezzenek a versenybe, azonban szeretnék kipróbálni a rétestészta gyúrását, vagy húzását.

A rétesműhely idei munkájában, a már majdnem kellő mennyiségű rétes elkészítésében, idén hatalmas szerepet vállalt, és ezúton is köszönet illeti a Tápióság Pékséget!

A korábbi évek észrevételeit megszívlelve az idei év újdonsága, a fesztivál témáit illetően, a pálinka volt. Kovács Gábor, és Gulyás Róbert pálinkafőző mesterek jóvoltából, nagy sikerrel és magas mintaszámmal került megrendezésre az I. Tápiósági Regionális Pálinka és Párlatverseny. A verseny során kihirdetésre került Tápióság Pálinkája is, mely megtisztelő cím első tulajdonosa Juhász Krisztián lett. Jövőre ezen esemény keretei között további programokkal várjuk majd, nem csak a versenyzőket, hanem a látogatókat is.

Tartalmas, eseményekben és programokban gazdag nap lévén az összefoglaló írást sem lehetett ennél rövidebbre fogni. Nem önmagamat ismételve, hanem még inkább hangsúlyozva szeretném ismét köszönetemet kifejezni valamennyi önkéntesnek, Kővágó Jánosné Piroska műsorvezetőnek, háziasszonyoknak, és házigazdáknak, polgárőröknek, helyi egyesületeknek, civil szervezeteknek, intézményeknek az egész napos odaadó munkájukért.

Köszönjük Gulyás Andrea Államtitkár Asszonynak, hogy elfogadta meghívásunkat, és ismét velünk töltötte ezt a tavaszi napot, vállalva a rétessütő verseny fővédnökségét.

Köszönet illeti a rendezvény támogatóit, akik évről-évre állnak a rendezvény mellé, és anyagi támogatásukkal segítik munkánkat..

  • Földművelésügyi Minisztérium
  • Dányádi-Szajcz Családi Halgazdaság
  • Tápióság Pékség
  • Laczkó Team Kft.
  • Erdélyi Zsolt
  • Dorill Bt.
  • Kun Károlyné – Kati bolt
  • Köcze Ildikó – Megveszlek Kft.
  • Nagy Gergő – Raklapüzem
  • General Architect Kft.

Köszönettel:

Kun-Halasi Katalin

Polgármesteri köszöntő

Elolvasom...

 

 

Elérhetőségeink

Tápiósági Polgármesteri Hivatal

Cím:

2253 Tápióság Bicskei út 3

Tel., fax:

29-465-667 ; 29-465-575

E-mail:

hivatal@tapiosag.hu

Weboldallal, ÚjSággal

kapcsolatos észrevételek:

info@tapiosag.hu

 

Statisztika

Összes látogató:2103817


Jelenleg online

Guests : 41 guests online