Ma 2024. május 24. péntek, Eszter, Eliza, Vanessza névnapja van

Tápióság Varroda

 

 

 

 

 

VII. Rétessütő és "Halat, mi jó falat" Fesztivál

Fotók...

A fesztivál kora reggelén, az az érzés kerített hatalmába, hogy bő egy évnyi tervezést, szervezést követően, most az égiek veszik át az irányítást, és az időjárás által újratervezik a rendezvényt. Mára már csak a lelkiismeret-furdalás maradt amiatt, hogy egy pillanatra is kétségbe vontam a jó szándékot.

Tökéletes volt az eső időzítése. Az első látogatókat már a friss, üde zöld, madárcsicsergéstől zajos Cifra kert várta. Köszönjük azoknak, akik velünk együtt izgultak az eső miatt, de legfőképp azoknak a vásárosoknak, kiállítóknak, résztvevőknek, akik a kezdeti zord idő ellenére is útnak indultak, és végül velünk töltötték a napot.

Mivel fesztiválunk alapját, mai napig is a Vér János által létrehozott rétessütő verseny adja, így mindenek előtt szeretnék gratulálni a 10 versenyző csapatnak, különösképpen annak a rangidős Aranylábúak csapatának, akik 2019-ben a réteskirály címet is magukénak tudhatták. Rangidős a csapat abban a tekintetben, hogy az eddigi összes versenyen részt vettek. Életkorukat tekintve ez már nem igaz, hiszen azon csapatok közé tartoznak ahol az átlag életkor talán alacsonyabb, mint a kihúzott rétesek száma.

A versenynek alapvető célja, hogy ezt, a kimondottan településünkre jellemző sütemény elkészítésének a hagyományát fenntartsa. A cél megvalósulását mi sem bizonyítja jobban, mint az egyre több fiatalokból álló csapat, az egyre szélesebb körben érdeklődést kiváltó verseny, és maga a rétesműhely.

A csapatok közül talán sokak hiányolták a legtapasztaltabbak, legsikeresebb társaságokat, vagyis az előző évek réteskirálynőit. A versenyben már valóban nem méretteték meg magukat, hiszen kérésünkre a rétesműhely munkáját segítették 3 napon keresztül. A velük együtt 35 főre duzzadt műhely, a 3 nap alatt 5000 szelet rétest készített el, és értékesített a látogatók számára. Szeretném név szerint is felsorolni valamennyiüket, és ezúton kifejezni köszönetünket, hogy erejükön felül, korukat meghazudtolva dolgoztak a rendezvény, és ezzel együtt Tápióság sikeréért.

Berényi Károlyné, Béres Istvánné, Bota Ilona, Csefán Ildikó, Czifráné Böbe, Cziráné Ottó Csilla, Dósáné Romhányi Márta, Gigor Tiborné, Halasi Anita, Hegedűs Jánosné, Hegyi Józsefné, Inoka Istvánné, Juhász Ancsi, Kecskeméti Lászlóné, Kiss Károlyné, Kun Károlnyé, Kun Lászlóné, Kun Zoltánné, Laczkó Lászlóné, Lőrincz Hanna, Mácsárné Szabó Erika, Molnárné Gigor Edit, Nagy Ágnes, Paulovits Szilvia, Prepok Tiborné, Rózsa Lászlóné, Süli Sándorné, Tóth Lajosné, Tóth Györgyné, Bartucz Attila, Burján András, Dósa Bertold, Kun Gábor - Tápióság Pékség. Külön szeretnénk kiemelni a rétesműhely rangidős tagját, aki bár nem itt él, de Tápióságra mindig hazaérkezik, ő Juhász Sándorné, Magdi néni. Végül, de természetesen nem utolsó sorban pedig szeretnénk végtelen hálánkat és köszönetünket kifejezni a rétesműhely munkájának irányításáért Halasiné Marikának!

Fesztiválunk egyik társrendezvénye, idén már 4. alkalommal a „Halat, mi jó falat”. Ennek részeként kiváló halételek kerülnek elkészítésre a Sági Hal Kft. jóvoltából. A rétesműhelyhez hasonlóan itt is már napokkal korábban megkezdődtek az előkészületek, hogy a fesztivál napjára, kész étel legyen a mintegy 400kg halból. Fontos megemlítenünk, hogy túl a gasztronómiai „élvezeten”, a halételek támogatójegyre történő értékesítése adja rendezvényünk egyik bevételi forrását is, ezzel a Sági Hal Kft, a fesztivál kiemelt támogatója is egyben.

2. alkalommal volt vendégünk Kovács Gábor és Gulyás Róbert, akik elismerésre méltóan képesek néhány óra leforgása alatt több tucat pálinkát megkóstolni. Idén már 40 minta közül kellett meghatározniuk azt az egyet, mely 2019-ben Tápióság pálinkája címet viselheti. Címvédőként, ismét Juhász Krisztiánt érte az a megtiszteltetés, hogy az általa készített körte pálinka nyerte el, ilyen rendkívüli módon a pálinkafőző mesterek tetszését. Gratulálunk valamennyi indulónak!

A tavalyi évben debütáló népi játékok idén is teret kaptak a rendezvényünkön. Ezúttal a Népi Játéktár csapatára bíztuk a legkisebb fesztiválozókat. Azt a közönséget, akikről Tóth Gábor az Állati jó bemutatót követően oly elismerően szólt. Köszönjük tehát a gyerekeknek a rendkívüli figyelmet, és Gábornak a valóban állati jó bemutatót.

Az évről-évre más-más témát megragadó néprajzi kiállításnak ezúttal a nem rég átadott Tápióság Tájház adott otthont.  A nap során közel 100 fő látogatott el a tájházba, ahol a Tápióságért Alapítvány várta az érdeklődőket.

A fesztivál fő utcáját Tóth György veterán motor kiállítása színesítette. Egyaránt megtalálhatóak voltak a magyar motorgyártás fénykorában készített darabok, valamint a hazánkban egyaránt használt egykori szocialista motorok is.

A fő utca nap közben több flashmobnak is helyszínt adott, így a Gézengúz óvodások, Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Budapest Show kórus is kihasználta a forgalmas helyszínt, egy-egy meglepetés műsorral.

                                      

A fesztivál óta már közel 2 hét is eltelt. Nem megszokott, hogy ezeket az összegző, és egyben köszönetet mondó sorokat, ilyen sokára produkáljuk. Bíztunk azonban abban, hogy a sok-sok önkéntes fotóson túl, lesz valaki a sorok között, aki tollat ragad és látogatói szemmel ír bővebben rendezvényünkről.

A 2015-ben először általunk megszervezett, akkor még csak rétessütő versenyhez képest, mára már hatalmas változásokon ment keresztül a rendezvény. Nyilván való, hogy a saját szánk íze szerint ízesítettük minden vonatkozásban, kezdve a helyszín, és a társ rendezvényekkel történő kibővítés, a programok kiválasztásán, a fesztivál dekorációján át, a legfontosabb tényezőig, az önkéntesek bevonásáig. Hiába ugyanis a részlet gazdag tervezés, a mindenre kiterjedő figyelem, ha a megvalósításban nincs partner. Tápióság viszont az a hely, ahol partnerekkel, segítő szándékkal megáldott lokálpatriótákkal népesülnek be az utcák. És ebbe a körbe természetesen a jelképesen tápióságivá fogadott önkéntesek is bele tartoznak. Általuk nőhetett fel ez a rendezvény olyan szintre, hogy gyakorlatilag még egy tápióságnyi tömeget vendégül tudjunk látni, ki tudjunk szolgálni egy nap leforgása alatt. Meg sem próbáljuk név szerint felsorolni valamennyi önkéntest, hiszen bízunk benne, hogy személyesen már meg tudtuk köszönni valamennyiüknek a segítséget. Vállalkozók, cégek, egyesületek, intézmények, civilek, ki-ki a maga módján nyújtott segítő kezet az elmúlt 5 évben. A jelenlegi önkormányzati ciklus utolsó rétesfesztiválja volt az idei. Az őszi választások, mindenképpen változásokat fognak hozni, e tekintetben is. A magam részéről mintha a harmadik gyermekem kezét kellene elengednem majd októberben. Mondom mindezt annak ellenére, hogy lépten-nyomon, már a jövő évi programok tervezésén, az ötletelésen kapom magam. Persze mindezt talán csak megszokásból, hiszen valóban, az év szinte minden napjára adott tenni valót ez a fesztivál.

Mindezek okán a fenti köszönetnyilvánítások, és elismerések, nem csak az idei évre vonatkoznak. Ezúton szeretnénk valamennyi önkéntesnek, partnernek, támogatónak, a fesztivál háziasszonyainak és házigazdáinak köszönetet mondani, hogy Tápióság otthona lehet egy ilyen kulturális és gasztronómiai eseménynek.

Kun-Halasi Katalin
főszervező

Polgármesteri köszöntő

Elolvasom...

 

 

Elérhetőségeink

Tápiósági Polgármesteri Hivatal

Cím:

2253 Tápióság Bicskei út 3

Tel., fax:

29-465-667 ; 29-465-575

E-mail:

hivatal@tapiosag.hu

Weboldallal, ÚjSággal

kapcsolatos észrevételek:

info@tapiosag.hu

 

Statisztika

Összes látogató:2103822


Jelenleg online

Guests : 31 guests online