Ma 2024. június 22. szombat, Paulina névnapja van

Tápióság Varroda

 

 

 

 

 

Kevés rendezvényről mondható el, mely nem csak a falu, (valljuk be őszintén, manapság már ez is nehéz vállalkozás), és nem is csak a Tápió-vidék figyelmét keltse fel, de a Kossuth Rádió, élő tudósításának, és többek között a Music Fm, a Class Fm, M1, Duna Tv, valamint néhány napilap hetekkel ezelőtti beharangozójának is köszönhetően országos érdeklődés övezzen.

A most már mondhatni hagyományosan megrendezésre kerülő II. Tápiósági Rétes Fesztivál rendezőinek ez sikerült. Számos olyan vendéggel találkoztam a nap folyamán, akik pl. a reggeli, élő rádióközvetítés hírére ültek autóba, vagy vonatra és érkeztek a falunkba az ország különböző pontjáról.

A fesztivál remek alkalom arra, hogy széles körben mutathassuk meg a falu szorgalmas kezeinek munkáját is. Tavaly a szebbnél szebb gobelin munkák kerültek kiállításra a helyszínül szolgáló sportcsarnok galériáján, idén pedig a szintén kivétel nélkül kézzel készült, hímzett falvédők kerültek „terítékre”. Ezek javarészt a falunkban egykoron állt parasztházak konyháit díszítették. Sokakon ennek okán az idő nyomai hagytak már foltot.

A házigazdák lelkesedését tükrözi csapataik sokszínűsége. Vállalkozók, pedagógusok, sportkör, polgárőrök, hagyományőrzők, baráti társaságok, családok több generációval képviselték magukat.  

Szigorúan a tényekre alapozva beszámolómat elmondható, hogy a (maximálistól is több) 28 nevezett csapat, több mint egy mázsa lisztből, kb. 40kg túróból, közel 100 fej káposztából, számtalan egyéb alapanyagból, 151 különböző ízű, saccolni sem merek a pontos számra, de több ezer szelet rétest készített. 3 kategóriában, számtalan díjjal, és különdíjjal jutalmazta idén is a szakavatott zsűri a csapatokat. Egyetlen csapat sem maradt elismerés nélkül.

Természetesen ezúttal sem maradt megválaszolatlanul a kérdés, „Ki lesz a Tápió-ság rétes sütő királya vagy királynője?” Bár idén is bőven volt jelentkező a királyi címre, 2014-ben is királynőt, pontosabban királynőket, a Kávai Jóbarátokat koronázhatta a zsűri.

Az idei évben került először átadásra a Rétes készítők Oscar díja, mely gyakorlatilag a legfinomabb, a legszebb, a legkülönlegesebb…, az eredményt ismerve most már azt is elmondhatjuk, a legegészségesebb rétes készítője vehette át. A zsűrit első alkalommal a Badacsonyi család, reform rétese nyűgözte le olyannyira, hogy a díjat nekik ítéljék.

A tavalyihoz hasonlóan idén is a legnagyobb érdeklődés a sági gézengúzok bemutatója iránt volt. De a Tápiósági Gézengúz Óvoda óvónői nem csak a lelkes gyerekek felkészítésében, hanem a rétes húzásban is tisztes helyt álltak. Hagyományos húzású, különleges töltelékű kategóriában bronz eredménnyel, illetve a Szabadtűzi Lovagrend különdíjával gazdagították óvodájuk dicsőségfalát. Az pedig, ahogyan Ők kézen fogva, libasorba, színpadra szaladnak, azt gondolom, mindenkinek mosolyt csal az arcára.

A rendezvényt, egész napos színvonalas műsorsorozat kísérte. Fellépők voltak: Ihos József Kató néni, Szegedi Csaba nóta és népdal énekes, kísérte Bartos Mihály, Bazsalicska citerazenekar, Vadvirág Nyugdíjasklub, Tápiósági Gézengúz Óvoda.

Jómagam pedig egy rendkívül sokszínű napot tudhatok magam mögött. Részese lehettem annak a kis csapatnak, akik a falvédő kiállítást készítették, ráadásképp nagymamám, dédnagymamám keze munkáját is kifüggeszthettük. Legújabb hobbimnak is hódolhattam a nap folyamán és fotózhattam. Családommal egyike lehettünk azon csapatoknak ahol három generáció húzta a rétest, és nem utolsó sorban, de számomra újdonságként, publikálhatok egy rövid összefoglalót, remélem sokak örömére, és megelégedésére.

Ezúton is gratulálok a rendezőknek, Szabó Beáta művelődésszervezőnek, Hegedűs György alpolgármesternek, és ismét külön köszönet illeti Vér Jánost, a falunkat népszerűsítő fáradozásaiért. Töretlen sikert kívánok a jövő évi III. Tápiósági Rétes Fesztivál szervezéséhez.

Kun-Halasi Katalin

2014. január 28.

Polgármesteri köszöntő

Elolvasom...

 

 

Elérhetőségeink

Tápiósági Polgármesteri Hivatal

Cím:

2253 Tápióság Bicskei út 3

Tel., fax:

29-465-667 ; 29-465-575

E-mail:

hivatal@tapiosag.hu

Weboldallal, ÚjSággal

kapcsolatos észrevételek:

info@tapiosag.hu

 

Statisztika

Összes látogató:2124785


Jelenleg online

Guests : 545 guests online